Noorwegen Part 1

Dag 1

Om 01:00 stond ik bij Hanneke aan de deur, een vriendin van scouting waayyy back, wist niet wat ik moest verwachten na al die jaren en of de reis wel goed zou komen, achteraf had ik mij geen betere reisbuddy kunnen wensen (buiten de keren dat ik haar echt wel kon wurgen) 

We rijden weg uit de meest ghetto stad van Nederland, Arnhem,  op naar Zweden met een reis voor de boeg van 1600km, waar ik misschien de afstand ietsjes te licht had ingeschat.

Ergens op het eiland tussen de Grotebelt brug en de Storebaelt brug check ik even of mijn bandjes van de auto nog goede druk zijn. Nou dat wel maar kom er achter dat mijn linkerachterband allemaal gekke bulten op het rijdvlak heeft en op die plekken ook nog kaal is. Rond die tijd was het al 3 uur en waagde erop om naar de dichtstbijzijnde banden garage te gaan, in dit geval Kopenhagen (het beste wat onze Google Translate skills kon vinden). Heel voorzichtig rijden we die afstand van zo'n 120km (terwijl ik er waarschijnlijk al zo'n 5000km mee heb gereden) en komen aan in een of andere achterbuurt van Kopenhagen waar de garage zit. Na 2 uur gewacht te hebben tot we aan de buurt waren en er een nieuwe band op ligt, wil ik betalen met de pinpas kom ik erachter dat de Wereldpas die ik heb niet echt een Wereldpas is. Omdat ik niet had verwacht dat we in Denemarken gingen stoppen had ik ook geen Deense Kronen gehaald en dus maar voor een simpele band €100 moeten lappen (ze zagen duidelijk dat we toeristen waren en desperate waren om verder te reizen).

Our journey continues naar Zweden, eenmaal Zweden in en nog zo'n 500km te gaan, vreselijke kramp in mijn been is het eerste einddoel in zicht. 500km in de bergen rijden met mooie vergezichten en een rit van 12 uur vind ik helemaal geen probleem, maar 5 uur naar voren staren naar vrachtwagens en schutgewas aan de zijkanten krijg je een vreselijke dut van.

Eenmaal aangekomen op onze plek horen we meteen een auto naar ons toe skkrten en vraagt ons in heel gebrekkig Engels (ook echt de enige op de reis met gebrekkig Engels) of we een hond bij hebben. Nou dat hadden we in iedergeval niet en we gingen onze tent opzetten rond 12 uur 's nachts en moesten nog echt even wennen dat het de aankomende 10 dagen niet pikdonker zal worden.


Dag 2.

Hanneke wordt helemaal wild wakker en vlucht meteen de tent uit door de hitte (wat ook echt de laatste keer was op deze reis) en we zetten gelijk de reis voort naar Kyrkja in Noorwegen. Na net voor de grens nog de tank helemaal te hebben gevuld voor de belachelijke dieselprijzen in het noorden van Noorwegen en nog even de lokale Lidl zijn binnen gelopen. Zetten we de laatste 5km door naar de grens van Noorwegen. Ja hoor, we worden aan de kant gehaald bij de douane, want ja: we blijven Nederlanders met een stereotype. Na zo'n half uur daar gestaan te hebben en ondervraagt te zijn wat we komen doen en alle papieren gechecked te hebben wil ze ook nog achterin kijken. Buiten alle messen en bijlen en outdoor gear die ik hebben gekregen van knivesandtools.nl en didriksons.com heeft ze niets gevonden. Wel vroeg ze of de 12 pakken melk verdovende middelen waren, laatst toen ik checkte was melk op mijn lijstje nog geen drug alleen zuivel. 50km Noorwegen in word het meest gezegde woord in de auto toch echt wel "wow" overal waar je kijkt ontzettend ruw landschap waardoor je jezelf echt klein door gaat voelen. Een maal in de straat richting Kyrkja met de vraag: waarom zegt google 40 minuten over 14km komen we erachter waarom. Prachtige bergen gevuld met schapen met een heel erg moody hangende mist. Niet verwacht komen we een slagboom tegen die €6 euro kost, geen probleem, ik zou er nog wel €50 euro voor neer leggen maar hij weigert onze pas 3 keer. Blijkbaar kan je alleen met creditcard daar betalen. Net als we weg willen rijden komt er 2 Noorse vrouwen aan en zeggen "ah joh wij maken em wel open is geen probleem", onze Kyrkja ervaring is gered! En dat rond 22:30 's avonds. Eenmaal in het park verkijken we onze ogen op al het moois. Op de weg zoeken we een mooie kampeer spot en dit is dat ook de eerste keer van de reis dat ik mijn auto overschat op zijn clearance van de grond en ram vol de as op een steen. Volgend jaar terug met een Defender. Eenmaal gesettled alles klaargelegd beginnen we aan het eten. Omdat we zoveel honger hadden en niet konden wachten zijn we gegaan voor: Pennen met koude knakworsten en pasta saus. "Haute Cuisine". En dat alles rond zo'n 1 uur 's nachts terwijl buiten gewoon nog er uit zag alsof het middags rond 5 was. Met een goede dag achter de rug ga ik slapen in mijn veel te koude slaapzak met een temperatuur van 4 Graden om ons heen.


Write a comment

Comments: 0